Peberfuglen på alles læber - og spiseborde

I slutningen af 1950’erne skulle der peber til maden. Og det skulle være friskkværnet. Men kværnene er der ikke meget sjov ved, indtil den autodidakte designhåndværker Tonn-P’s opfinder Peberfuglen. Så bliver det for alvor sjovt at kværne peber ved de danske middagsborde.

I slutningen af 50’erne var det prækværnede peber blevet ugleset ved frokostbordene. Papdåserne med pulver, der kunne drysses ud, var yt. Det holdt ikke på smagen.

Selv husholdningseksperterne var med på beatet: Kun peber fra egen kværn var det rigtige.

Hipt at kværne peber

Peberkværnen var blevet hip, og de fleste havde fået øjnene op for, at peber kunne være andet end det pulver, man dryssede ud af en papdåse. Faktisk var det slet ikke til diskussion, at de groftmalede peberkorn, du selv kunne dreje ned over dit udvalgte stykke luksussmørrebrød med rejer, bare smagte bedst.

Desværre efterlod man familierne ved de danske spiseborde med ét problem. Peberkværnene var ikke særlig pæne, og hvordan skulle man dog male kornene?

Det skulle Peberfuglen.

Yndlingsobjekt på spisebordet

Ind på scenen træder den autodidakte kunsthåndværker Sven Erik Tonn-Petersen. Ind træder legesygt, kunstnerisk design kombineret med funktionalitet. Og i løbet af meget kort tid opstår Peberfuglen, der lynhurtigt bliver et yndlingsobjekt på spisebordet – et lille stykke unikt brugskunst, som de fleste kender og taler om.

Peberfuglen glædede både unge og ældre ved spisebordet. Den blev udlovet som præmie i konkurrencer og nævnt i reklamer som lokkemad, der skulle få folk fra den indre købstad og hele vejen til Overgaden Oven Vandet på Christianshavn.

Peberfuglen skabte liv ved middagsbordet, var morsom, dekorativ – og ikke mindst vakte den jubel hos børnene. Den var så populær og velkendt, at den kunne bruges i en kryds og tværs.

På rekordtid var Peberfuglen på alles læber.

Designikon flyver fra reden

Efter nogle år på markedet fløj Peberfuglen lige så stille ud igen. Et designikon var fløjet fra reden og vendte først hjem i 2015, da Spring Copenhagen relancerede Peberfuglen i samarbejde med Tonn-P’s familie.

Find vores relancerede udgave af Peberfuglen her

Yndlingsvarer