Keramik - og hvad du skal vide om det

Følger du bare lidt med, vil du vide, at keramik i hjemmet (stadig) er populært. Men hvad dækker ordet egentlig over? Læs med og bliv klogere på det brændte lers mange facetter.

Keramik, keramik, keramik. Det mangeartede stentøj synes at være alle steder og i alle hjem i disse år. Men hvad er keramik egentlig for en størrelse? Det gør vi dig lidt klogere på her.

Keramik er i virkeligheden en fællesbetegnelse for ting, der er lavet i brændt ler. Det kan fx være tekander  kopper og vaser. Keramik dækker over både porcelæn, lertøj og stentøj og kan dermed have mange forskellige udtryk.

Processen med at fremstille keramik foregår sådan, at materialet først formes. Dernæst skal det tørre og så brændes, så det holder formen. Leret bliver brændt ved meget høje temperaturer. Efterfølgende kan man glasere keramikken og brænde den endnu engang, hvorefter man har et stykke holdbart kunsthåndværk, som kan klare lidt af hvert.

Keramik i Danmark

I Danmark har vi en stolt tradition for keramik. Især de senere år er keramikken endnu engang kommet i fokus. Meget keramik er håndlavet, hvilket betyder, at ikke to ting er ens. Keramik er et organisk materiale, og derfor vil produkterne altid variere en smule. Det er dog også netop det, der gør det helt unikt.

En af de helt store keramikere herhjemme var Eva Stæhr-Nielsen. Hun døde i 1976, men nåede at sætte et stort præg på dansk designhistorie med sine unikke værker og deres karakteristiske udtryk. Du kan købe hendes smukke keramik lige her.

Flere steder rundt om i Danmark er det blevet muligt for alle og enhver at sætte sig ned ved drejebænken og give sig i kast med keramikkens kunst. Er du ikke til gør det selv-projekter, skal du dog ofte ikke gå særlig mange skridt, før du støder på en butik, som sælger de populære stykker interiør.

En stor trend

De seneste år er keramik blevet ekstremt populært som en måde at bruge accessories til at gøre hjemmet personligt. Både genbrugt keramik, hjemmelavet keramik og håndlavet keramik er blevet utrolig populært. Keramik kommer i mange former, og det er derfor nemt at finde noget, der passer til lige netop din smag og dit hjem.

Før i tiden var den rå uglaserede keramik et hit, men i dag er det i højere grad den glaserede keramik, der vinder indpas i de danske hjem. Keramik er smukt at samle i mindre stilleben på sofabordet eller kommoden i boligen. Det er også oplagt at kombinere dine keramikfund med eksempelvis farvet glas, som sammen med keramik er en af de helt store trends netop nu.

Pas på din keramik

Meget keramik kan faktisk godt tåle en tur i opvaskemaskinen, da glasuren gør, at keramikken kan tåle vand. Dog er det vigtigt, at keramikken har plads omkring sig i maskinen, så du undgår skår i din smukke keramik.

Overvej, hvilket program du vasker på, da programmer med store temperaturudsving potentielt kan skade glasuren. Husk dog altid at tjekke vejledningen på det specifikke produkt, før du sætter det i opvaskemaskinen.

Yndlingsvarer