Bådebygger med design på hjernen

Chresten Sommer er manden bag flere af Spring Copenhagens populære trædyr. Oprindeligt er han uddannet bådebygger, og selvom han stadig bygger både på fuld tid, drømmer han om en dag at kunne leve af sit design. Det er nemlig her, han virkelig kan udfolde sin kreativitet.

Designer Chresten Sommer er egentlig bådebygger. Han bruger sine dage på at omdanne flade todimensionelle tegninger af både til fuldvoksne modeller, der kan huse hele familier. Det er sådan han tjener sin penge og får brød på bordet hjemme på den nedlagte landejendom lidt uden for Kolding, hvor han bor og har sit værksted.

Design på hjernen

Chresten Sommer kan godt lide at bygge både. Alligevel gik han en dag for 15-20 år siden i værkstedet – og i stedet for en båd kom en lille trold til verden. Med tiden blev trolden til en kænguru og kænguruen til en lille træmand – efter ønske fra hans svigerindes barnebarn. Og før han vidste af det, brugte han de fleste weekender i værkstedet på den nedlagte landejendom.

”Når jeg går på arbejde og bygger både, tænker jeg over, hvilket design jeg skal lave, når jeg kommer hjem. Bådene er brød på bordet. Men det er dyrene, jeg elsker at lave,” siger Chresten Sommer.

”Når jeg bygger både, er der en færdig skabelon. De skal se ud på en bestemt måde. Det er der ikke, når jeg står derhjemme i værkstedet. Der kan jeg nogle gange dreje 20 kroppe, før jeg når det, jeg vil have.”

Kagepynt er kilden til inspiration

Chresten Sommer finder ofte sin inspiration på det sociale medie Pinterest. Men det er ikke trædyr, han søger efter. Det er kagepynt. Kagepynt er nemlig ofte mere fantasifuldt og ’Disney-agtigt’, som han udtrykker det. Ligesom de dyr, han former i sit værksted. Ud over kagepynt finder han også inspiration i modellervoks, tøjdyr og hæklede dyr. Når inspirationen er på plads, investerer han i små, mere autentiske dyr i plastik for at få de helt rigtige proportioner og detaljer med.

Den sydjyske designer og bådebygger er ikke overrasket over den succes, der er fulgt med hans trædyr. ”For jeg synes jo, at det jeg laver, er skide godt,” som han siger.

Men selvom selvtilliden stråler ud af Chresten Sommer, har der alligevel været et par små bump på vejen. F.eks. i form af dyr, der viste sig at være sværere at føre ud i livet end som så.

”Jeg er engang begyndt at formgive en gorilla, men hovedet var simpelthen for svært at lave godt. Der knækkede jeg aldrig rigtig koden,” fortæller han. Også tigre og giraffer har været forbi drejebænken i Kolding, men aldrig rigtig kommet videre end værkstedet. Mønstrede dyr er svære at lave i træ. Det er nemlig en kunst at få en tiger til at ligne en tiger uden dens ejendommelige striber.

En leg med farver og udtryk

I disse dage kredser bådebyggerens tanker om en dag at formgive en pandabjørn. Fordi den er ”sådan lidt bamseagtig og tyk”. Og så fordi pandabjørnens pels gør det muligt at lege med farverne og kombinere forskellige typer af træ for at ramme det helt rigtige udtryk.

Personligt er Chresten Sommer et kattemenneske. Fordi de er selvstændige væsener, som på det ene tidspunkt ligger i skødet og spinder – og det næste farer ud ad døren for at fange en mus.

”De er sjove at betragte. Lidt ligesom en lille tiger,” siger han.

Og apropos tiger. Hvem ved? Måske en dag han knækker koden og formgiver en lille tiger. Med eller uden striber.

Se alle Chresten Sommers design

 

Yndlingsvarer