Sådan vælger du de rigtige lamper til dit hjem

Der findes et væld af smukke lamper på markedet. Store og små, høje og lave. Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Vi guider dig til at finde den helt rette belysning til hjemmets mange rum.

Det kan være noget af en udfordring at finde den helt rigtige lampe. Skal det være en loftslampe? En væglampe? Eller måske en bordlampe? Og hvilket lys giver de forskellige lamper egentlig?

Lamper skal ikke blot se pæne ud. De skal også give det rigtige lys på det rigtige sted. Læs med her og få gode tips til, hvordan du finder de helt rigtige lamper til netop dit hjem.

Typer af lys

Der findes flere forskellige typer af lys. Det er godt at kende til de forskellige lystyper, før du går ud og investerer i en lampe. På den måde er du sikker på, at den lampe, du vælger, giver dig det lys, du har brug for.

  • Nedadrettet lys er lys, der kommer fra væglamper, standerlamper eller lamper, der har en lukket skærm. Denne type af lys er god som hyggebelysning ved sengen eller i læsehjørnet.
  • Opadrettet lys er lys, der kommer fra fx væglamper eller pendler. Den type af lys er god som supplerende lys i rum, hvor der også er andet belysning.
  • Direkte og koncentreret lys kan fx komme fra spots eller lamper med en smal lukket skærm. Denne lystype er god at bruge, når du skal have læse- eller arbejdsbelysning.
  • Diffust og spredt lys vil ofte komme fra lofts- eller væglamper med glasskærme i klart glas. Denne type lys er god til at give en generel belysning af et rum.

I de fleste af husets rum kan det være en god ide at kombinere flere forskellige lystyper for at få den bedste belysning i rummet.

Hvert rum sit lys

Vi bruger boligens mange rum på forskellige måder. På badeværelset lægger vi makeup, på kontoret arbejder vi på computeren, og i køkkenet kokkererer vi.

Derfor har vi ikke brug for den samme belysning i alle rummene. Her er et par guidelines, du kan læne dig op ad, når du skal finde lamper til hjemmet.

Spisebordet
Lyset over spisebordet er et vigtigt lys. Det skal sørge for, at du kan se, hvad du spiser, men samtidig skal det være hyggeligt og sprede god stemning mellem dig og de andre ved bordet. Derfor kan én eller flere pendler være en god idé her. Har du et mindre bord, kan det være nok med en enkelt pendel. Har du et større spisebord, kan det være en god idé at prøve dig frem med to eller tre pendler – enten samme slags eller tre forskellige slags, afhængigt af hvilket look du går efter.

Læsehjørnet
Til læsehjørnet skal du se efter en lampe, der giver et hyggeligt lys, men samtidig sørger for, at du kan se bogstaverne i bogen. Til dette formål kan du enten se efter en pendel, der kan hænge over lænestolen, eller en væglampe, der kan hænge på væggen ved siden af stolen. En væglampe giver et lidt mere koncentreret lys i dit læsehjørne.

Skrivebordet
Til skrivebordet i kontoret skal du bruge et skarpt lys, der hjælper dig med at sætte fokus på det projekt, du er i gang med. Derfor kan en bordlampe med et lidt kraftigt blåligt lys være en god ide. Alternativt kan du overveje en pendel, som ikke tager plads på skrivebordet og samtidig giver dig et godt og fokuseret lys.

Badeværelset
På badeværelset er det særlig vigtigt at sørge for, at der er godt lys ved spejlet. Lyset skal komme forfra og have en god farvegengivelse, så du kan lægge makeup eller barbere dig. Derudover kan du supplere med et mere diffust lys, så du får et jævnt lys i resten af rummet. Du kan også overveje at tænke over, hvilken belysning du skal have, hvis du skal på toilettet om natten. Her kan det være rart at kunne dæmpe lyset, så det ikke er alt for skarpt, når du ikke er helt vågen.

Terrassen
Til terrassen vil de fleste gerne have et hyggeligt lys, der ikke er for skarpt. Lampen skal helst være trådløs, da der ikke altid findes stikkontakter tæt på, når man sidder udendørs. Derfor kan en genopladelig lampe være en god idé til både terrassen og altanen. Genopladelige lamper giver ofte et hyggeligt lys, der ikke er for kraftigt. Derudover er de er nemme at flytte rundt på, så du kan sætte dem lige der, hvor du skal bruge dem. Det eneste, du skal huske, er selvfølgelig at lade dem op, så de er klar til brug, når den står på hyggelige stunder udenfor.

Mangler du inspiration til din næste lampe? Se nærmere på vores udvalg

Yndlingsvarer