Kærligheden til bambus

Spring Copenhagens nyeste produkt, bænken Uno Ora, er et resultat af en kærlighed til et helt bestemt materiale: bambus. Materialet, der både er stærkt, bæredygtigt og let, var det oplagte valg for manden bag bænken, Kenn Vendelbo.


Det var egentlig ikke meningen, at Kenn Vendelbo skulle designe en bænk. Som indkøbschef i Spring Copenhagen siden august 2019 lå det ikke til højrebenet. Men Kenn Vendelbo har en forkærlighed for en helt bestemt type materiale: bambus. Og det var fra den kærlighed, bænken udsprang.

”Bambus er et meget stærkt og meget bæredygtigt materiale. Bæredygtigt, fordi det er en græsart, som genplanter sig selv, når du fælder den,” fortæller Kenn Vendelbo. På den måde sparer man ressourcer til at skulle ud og så bambussen på ny.

”Samtidig går der kun 4-6 år, fra du sår bambussen, til du kan fælde den og bruge den igen. Med et egetræ kan det tage helt op til 40-50 år.”

Ved siden af sit job har Kenn Vendelbo en lille designvirksomhed. Fabrikata, hedder den. Og det er fabrikata, der står bag Uno Ora.

Uno Ora giver en svævende fornemmelse

Fascinationen af bambus kommer ikke ud af den blå luft.

Kenn Vendelbo har en fortid som konsulent for en kinesisk virksomhed, hvor han skulle udvælge sortimenter og komme med ideer til, hvilke produkter der skulle sælges. Ejeren af virksomheden var ekspert i bambus. Og det smittede af på Kenn Vendelbo.

Så da en kunde en dag dukkede op og sagde, at han skulle bruge en bænk, gik Kenn Vendelbo i gang med at researche. Bænken skulle passe ind i små rum, som entreen og badeværelset, og måtte ikke tage for meget plads.

Det begyndte som en stregtegning. Inspireret af 60’ernes designikoner. Og endte i en bænk med koniske ben og et sæde, der oser af lethed og giver en næsten svævende fornemmelse. Samtidig er den utrolig stærk og holdbar qua bambussens egenskaber. ”Let, luftig og tidløs,” som manden bag fabrikata kalder den.

”Mit kendskab til materialet og dets farve viste sig at være den perfekte baggrund for at lave netop den bænk. Bambus kan noget særligt, og bænken ville ikke have haft det samme udtryk, hvis den var lavet i et andet materiale.”

Med farve mener Kenn Vendelbo den særlige behandling, bambussen har fået. Normalt er bambus rødlig i farven. Men bambussen i bænken ligner næsten egetræ. Og netop dét er en del af bænkens særlige charme.

En pause i hverdagen

Uno Ora skal udgøre et lille spot, hvor man kan tænke over tingene og få en kop kaffe. Men den skal også være et anvendeligt møbel, der kan bruges i alle rum. Inde og ude.

”Den skal også være et sted, hvor børnene kan få rulleskøjter på, man kan få et glas vin eller hvile sig fra havearbejdet”, siger Kenn Vendelbo.

Bambus er utrolig stærkt. Men vejer ikke ret meget. Derfor er tanken med bænken også, at den skal kunne flyttes rundt og dermed have flere anvendelsesmuligheder. Ligesom resten af Spring Copenhagens produkter. Du kan f.eks. have den stående i gangen.

Men er vejret godt, kan du tage den med udenfor og bruge den som en kærkommen plads i solen.

Yndlingsvarer