Sådan vælger du den rigtige pære til din lampe

Én ting er at finde den rigtige lampe. En anden ting er at finde den rigtige pære til netop dit formål. I denne artikel hjælper vi dig til at finde rundt i virvaret af watt, lumen og gevind.

Det kan være en udfordring at finde rundt i afdelingen med pærer nede i lampeforretningen eller supermarkedet. For hvilken pære skal du vælge? Skal den have 40 eller 60 watt? Hvilket gevind skal den have? Og hvor varmt skal lyset være?

I denne artikel giver vi dig en række gode råd til, hvordan du finder den helt rigtige pære til netop din lampe.

Hvor mange watt?

Der er flere faktorer, der er med til at bestemme, hvor kraftig din pære skal være. Der er dog et par grundregler, du kan læne dig op ad i forhold til, hvilken del af rummet pæren skal lyse op.

Har du et spisebord til cirka fire personer, som skal lyses op, skal du se efter en LED-lyskilde på omkring 8W (60W). Kan der sidde seks personer omkring dit spisebord, skal du overveje at gå lidt op i styrke og finde en pære, der har omkring 13W (100W).

Er det derimod sofabordet, du skal lyse op, skal du se efter en LED-pære på cirka 6W (40W). Det vil give et behageligt lys i den del af stuen.

Er du på udkig efter en loftslampe til gangen eller et mindre værelse, vil en LED-lyskilde på omkring 8W (60W) være passende, mens cirka 13W (100W) vil passe godt i et større værelse.

Til badeværelset skal du have fat i en LED-pære på omkring 6W (40W) – og så kan du supplere med stærkere og mere fokuseret lys omkring spejlet.

Watt eller lumen?

Står du med en LED-pære, hvor lyset er angivet i lumen, kan du bruge denne oversigt til at oversætte fra watt til lumen.

Glødepærer       LED-pærer

15 watt              <200 lumen

25 watt              200-300 lumen

40 watt              300-600 lumen

60 watt              600-900 lumen

75 watt              900-1.200 lumen

100 watt            >1.200 lumen

Hvilket gevind?

Ud over pærens lys skal du også sørge for at have styr på, hvilket gevind din pære skal have for at passe i din lampe. Det er superærgerligt at komme hjem med en pære, der ikke passer. Der findes mange forskellige gevind på pærer. De fire mest almindelige gevind er:

E14 – som er et lille gevind
E27 – som er et stort gevind
GU10 – som er en spotpære
G9 – som er en spotpære

Så husk at se efter på pakken, hvilket gevind pæren har, så du kommer hjem med den rigtige størrelse.

Koldt eller varmt lys?

Lysets farve bliver målt i Kelvin (=K). En høj K-værdi angiver, at pærens lys er koldt eller blåligt, mens en lavere værdi betyder, at lyset er varmt og mørkere gult.

For at give dig en indikation af K-skalaens værdier, kan vi fortælle dig, at et stearinlys ligger på omkring 2000 Kelvin, mens dagslys ligger på omkring 6000 Kelvin.

Du skal gå efter en forholdsvis høj K-værdi, hvis du skal bruge lyset til at lave praktiske ting, mens du skal gå efter en lavere K-værdi, hvis du er på udkig efter et varmere og mere hyggeligt lys.

Det bedste lys på steder, hvor du skal slappe af, har en K-værdi på 2500-2700. Som udgangspunkt skal du aldrig bevæge dig over 4500 Kelvin, da det giver et meget klinisk lys.

Har du set vores udvalg af lamper?

Vi har et stort udvalg af smukke lamper, der passer til hjemmets mange forskellige behov for belysning. Vi har både loftslamper, bordlamper og standerlamper. Se hele vores udvalg af lamper.

Yndlingsvarer