Fra legetøj til designkunst på MoMa

Nis Hauges bordskåner Klods-Hans opfordrer til leg og kreativitet ved spisebordet, mens du venter på maden. Få historien om en bordskåner, der først var tænkt som legetøj, men endte blandt de udvalgte design på MoMA.


De fleste kender H.C. Andersens eventyr om Klods-Hans.

De to brødre smører munden med levertran, men det er den tredje broder uden lærdom, men med masser af kreativitet og evnen til at tale for sig, der bliver konge, får en kone og krone og sidder på en trone.

Nis Hauges version af Klods-Hans kan ikke tale og har heller ikke stor visdom. Men det er dansk design med fokus på funktionalitet.

Og så får den kreativiteten til at blomstre – og det er jo næsten bedre end at blive konge og få en trone.

Dyrker kreativitet og legesyge

Designeren Nis Hauge (1972) tænkte den første udgave af Klods-Hans som legetøj, fordi den netop kunne drejes og formes i et hav forskellige variationer.

Noget, der kunne stimulere børns kreativitet, nysgerrighed og fantasi – alt sammen nøgler i Nis Hauges designunivers.

Kreativiteten, legesygen, idéerne skal dyrkes, og det gør bestemt ikke noget, at det foregår ved middagsbordet.

Bordskåner, der kan variere i form og udtryk

Ligesom Klods-Hans i eventyret er Klods-Hans-bordskåneren… ja, klodset, men alligevel ekstremt charmerende.

Den består af små moduler, der kan drejes og bøjes. Det gør, at både den store og lille bordskåner kan variere i form og udtryk.

Klods Hans som bordskåner er udviklet med tanken om at skabe et funktionelt og genkendeligt produkt, der samtidig er en legende skulptur på spisebordet og i hjemmets små hjørner.

Dens ’klodsede’ struktur gør det muligt at skabe figurer med liv – og det er oplagt tidsfordriv at lade kreativiteten suse i tankebanerne, mens man venter på, at bordskånerne skal beskytte bordet mod de varme gryder og fade.

Et eventyr i sig selv

Klods-Hans er blevet udvalgt af MoMA til at indgå i deres kollektion, der samler klassisk moderne og cutting-edge designprodukter til børn og voksne.

Det er da i sig selv lidt af et eventyr – også selvom det ikke står i oldermandens avis.

Yndlingsvarer